Alergia pokarmowa –  plaga XXI wieku?

Alergia pokarmowa – plaga XXI wieku?


Alergia pokarmowa plagą XXI wieku? Uważasz, że ten tytuł to zdecydowanie nadużycie? Myślę, że nie ma w nim nic zaskakującego, ponieważ gdzie się nie obejrzymy tam mowa o alergii pokarmowej, która wydaje się sporym problemem dzisiejszych czasów. Coraz więcej ludzi skarży się na złe samopoczucie po spożyciu pewnych pokarmów i zgłasza się z tym problemem do dietetyków czy lekarz. Dzisiaj kilka słów na temat najczęstszych alergenów oraz efektów ich działania na nasz organizm. 😎 

Alergia pokarmowa- problem czy ściema?

W ciągu ostatnich 20-30 lat odnotowuje się znaczny wzrost liczby osób u których występuje alergia pokarmowa. Uważa się, że jest to związane z oddziaływaniem czynników środowiskowych na ludzki genom. [1] Takie oddziaływanie czynników środowiskowych na genom ludzki nazywane jest „działaniem epigenetycznym”. Zgodnie z tą teorią zakłada się, że niektóre czynniki otoczenia (np. składniki zanieczyszczonego powietrza, ekspozycja na spaliny, dym tytoniowy) mogą oddziaływać niekorzystnie na wybrane geny w organizmie ludzkim, w szczególności na geny odpowiedzialne za kształtowanie odporności. W wyniku zaistniałej interakcji: genom–czynniki środowiskowe, dokonują się pewne zmiany w genomie na poziomie molekularnym. [2]

Alergia pokarmowa co to takiego?

Prosto mówiąc jest to reakcja organizmu na kontakt z bodźcem pokarmowym, który w normalnych warunkach jest dla człowieka obojętny, natomiast u danej osoby powoduje pobudzenie funkcji ochronnych organizmu skutkując różnego rodzaju szkodliwymi zaburzeniami, które mogą prowadzić także do śmierci. Układ immunologiczny opacznie reaguje na białka pokarmowe czego rezultatem są objawy alergii pokarmowej.

PAMIĘTAJ!

Alergia pokarmowa to nie to samo co nietolerancja pokarmowa! 😯

Alergia to nieprawidłowa odpowiedź układu immunologiczne na bodziec pokarmowy, natomiast nietolerancja nie ma podłoża immunologicznego tylko farmakologiczne, toksyczne itd. Nietolerancja glutenu patrz TUTAJ

Poniżej amatorski obrazek (zdecydowanie amatorski 😮 ), który ma na celu przybliżenie zaistniałej sytuacji.

alergia pokarmowa

Wielka ósemka alergenów pokarmowych!

Uważa się, że nawet 70-160 produktów spożywczych oraz dodatków do żywności może przyczyniać się do rozwoju alergii pokarmowej. Sporo prawda? Dlatego, aby zawężyć grono winowajców wyodrębniono zgodnie z Raportem Światowej Organizacji Żywienia i Żywności (FAO) z 1995 roku oraz Codex Alimentarius Commission z 1999 roku osiem produktów, które stanowią główne źródło potencjalnych alergenów pokarmowych. Potocznie nazwane zostały “wielką ósemką“.

Do grona wielkiej ósemki należą:

  • mleko krowie,
  • jaja,
  • zboża (głównie pszenicę),
  • soję,
  • ryby,
  • mięczaki-skorupiaki,
  • orzechy,
  • orzeszki arachidowe

Nie zapominajmy, że istotnym źródłem alergenów są również owoce i warzywa!

Najczęstszą przyczyną uczuleń i/lub alergii pokarmowej w okresie niemowlęcym i wczesnego dzieciństwa są białka mleka krowiego oraz białka jaja kurzego (w około 90% przypadków). W wieku dorosłym pierwszoplanową rolę w uczuleniu i chorobie odgrywa alergia na orzeszki ziemne i inne orzechy, na mięso ryb, mięczaków-skorupiaków oraz na niektóre owoce i warzywa. Przyczyną reakcji alergicznych mogą być także uczulenia pyłkowo-pokarmowe (alergiczne reakcje krzyżowe).

Alergiczne reakcje krzyżowe

Wiadomo, że białka obecne w pyłkach roślin mogą mieć bardzo podobną budowę chemiczną co niektóre alergeny pokarmowe . Wobec tego układ immunologiczny może nie rozpoznać z jakim alergenem na kontakt i potraktować alergeny w pyłkach roślin i pokarmowe jako tożsame. W ten sposób dochodzi do “pomyłek” i atakuje on wszystkie białka do siebie podobne, czego skutkiem jest współwystępowanie objawów alergii u osób wykazujących jednoczesną nadwrażliwość na alergeny pokarmowe, wziewne i kontaktowe. Poniżej tabela to przedstawiająca. [3]

Alergia krzyżowa – tabela najczęstszych alergenów reagujących krzyżowo

Brzozabuk, dąb, olcha, jesion, leszczyna, kasztan, drzewo oliwne, topola, trawy/zboża, bylica, rumianek, owoce pestkowe (jabłko, gruszka, śliwka, brzoskwinia), banan, kiwi, liczi, mango, pomarańcza, marchewka (surowa), ziemniak (surowy), seler, soja, pomidor (surowy), anyż, curry, papryka, pieprz, kminek, kolendra, orzechy, lateks
Bylicabrzoza, drzewo oliwne, trawy/zboża, ambrozja, rumianek, złocień (margaretka), słonecznik, owoce pestkowe (jabłko, gruszka, śliwka, brzoskwinia), kiwi, mango, groch, marchewka (surowa), seler, pomidor (surowy), anyż, curry, koper, papryka, pieprz, kminek, kolendra, orzech ziemny i inne orzechy, lateks
Lateksbrzoza, trawy/zboża, bylica, ambrozja, owoce pestkowe  (śliwka, brzoskwinia), banan, kiwi, mango, melon, papaja, awokado, ziemniak (surowy), seler, pomidor (surowy), orzech ziemny, kasztan jadalny, fikus
Selerbrzoza, trawy/zboża, bylica, ambrozja, owoce pestkowe (jabłko, gruszka), mango, melon, ogórek, marchewka (surowa), pomidor (surowy), koper, papryka, pieprz, kminek, kolendra, lateks
Trawy/zbożabrzoza, jesion, drzewo oliwne, rzepak, bylica, słonecznik, owoce pestkowe (jabłko, gruszka, śliwka, brzoskwinia), kiwi, melon, seler, pomidor (surowy), cebula, mąki (żyto, pszenica, owies), ryż, lateks

Alergia pokarmowa i jej objawy

Objawy alergii pokarmowej mogą pojawiać się od kilku minut do 2 godzin po spożyciu pokarmu. Do najczęstszych objawów należą:

  •  poczerwieniała skóra albo wysypka twarzy
  • mrowienie języka, ust, warg
  • opuchlizna warg, gardła, strun głosowych
  • wymioty lub biegunka
  • zawroty głowy
  • trudności w oddychaniu
  • utrata przytomności

Osoby cierpiące na alergie pokarmowe mogą także doświadczać ciężkiej, zagrażającej życiu reakcji alergicznej, nazywanej anafilaksją po spożyciu alergenu  pokarmowego. Anafilaksja może prowadzić do:

  • Zawężenia dróg oddechowych w płucach
  • Ciężkiego obniżenie ciśnienia krwi i wstrząsu (“wstrząs anafilaktyczny”)
  • Uduszenia przez obrzęk gardła

Jak widzicie sprawa jest poważna!

Jak reagować na objawy alergii pokarmowej?

  1. Przede wszystkim czytaj etykiety produktów spożywczych i unikaj żywności lub składników żywności, które mogą u Ciebie wywołać objawy alergii!
  2. Naucz się rozpoznawać wcześnie symptomy alergii!
  3. Natychmiast rozpocznij leczenie – udaj się do pobliskiej placówki medycznej!

UWAGA!

Dla ochrony bezpieczeństwa konsumentów wprowadzono rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które nakłada na producentów żywności obowiązek informowania o alergenach obecnych w produktach zarówno opakowanych, jak i nieopakowanych lub serwowanych w restauracjach, barach itp.

alergia pokarmowa

 

Źródła:

[1]  J. Savage, ChB. JohnsFood allergy. Epidemiology and natural history. Immunol Allergy Clin North Am, 35 (2015), pp. 45-59

[2] S.L. Prescott, K.J. AllenFood allergy: riding the second wave of the allergy epidemic. Pediatr Allergy Immunol, 22 (2011), pp. 155-160

[3]http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/alergie/alergia-krzyzowa-objawy-tabela-alergenow-krzyzowych_34401.html

Oceń artykuł
% [Razem: 0 Śr: 0]

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nowość ! Diety Online.Sprawdź
+