Dynia – odżywcza ikona strachu!

Dynia – odżywcza ikona strachu!


To już dzisiaj Halloween! Wydarzenie bardzo kontrowersyjne – dla jednych okazja do świetnej zabawy, dla innych bezmyślne naśladowanie obcych kultur. Bez względu na to jakie kto ma poglądy myślę, że zwyczaj ten zakorzenił się u nas na dobre. Oczywiście głównym symbolem święta duchów jest dynia wydrążona i podświetlona od środka mająca za zadanie przerażać i straszyć. Z tej okazji powiem Wam dzisiaj kilka słów na temat dyni i jej mniej porażających właściwości odżywczych.  😯 

Mrożąca krew w żyłach dynia

Rodzina dyniowatych obejmuje swoimi ramionami ponad 900 gatunków tej rośliny! Ceniona jest za wytwarzanie jadalnego owocu, który może ważyć aż 773 kg co jest aktualnym rekordem Polski pochodzącym z Zdzieszowic na Dolnym Śląsku (światowy rekord należy do Stanu Wisconsin i wynosi 821 kg – pewnie GMO  🙄 ). Uważa się, że dynia uprawiana była już w 7000 r. p.n.e., a do Europy przywędrowała dopiero z K. Kolumbem. Sezon na dynie rozpoczyna się wraz z końcem września, a kończy na przełomie roku.

Upiorne właściwości odżywcze dyni

Ten kto uważa dynię jedynie za symbol Halloween jest w dużym błędzie!

Nie da się nie docenić jej właściwości odżywczych.

  • Przede wszystkim jest niskokaloryczna –  100 g miąższu to jedynie 32 kcal! Świetnie spisuje się jako składnik jadłospisów dla osób na diecie redukcyjnej
  • Stanowi jedno z najlepszych źródeł cynku, który zapobiega zapaleniu i przerostowi prostaty (najlepiej przyswaja się z pestek dyni)
  • Bogata jest w B-karoten, potas, wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B.
  • Indeks glikemiczny dynia ma wysoki (IG=75), dlatego osoby cierpiące na cukrzycę powinny monitorować porcje składające się z tego składnika.
  • Pestki dyni stanowią bogate źródło fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych
Dynia

Dynia nie taka zła jak o niej mówią!

  1. Spożywając dynię zmniejszamy ryzyko przerostu i zapalenia gruczołu krokowego oraz korzystnie wpływamy na proces starzenia.
  2. Ze względu na zawartość potasu reguluje ciśnienie krwi, wpływa na pracę mięśni szkieletowych i serca.
  3. Zawarte w dyni nienasycone kwasy tłuszczowe niwelują ryzyko rozwoju miażdżycy, a witamina A wpływa pozytywnie na wzrok.
  4. Zawarta w pestkach dyni  kukurbitacyna wykazuje działanie przeciwko tasiemcowi uzbrojonemu i nieuzbrojonemu, owsikom, gliście ludzkiej czy tęgoryjcowi dwunastnicy.
  5. Wykazano, że spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia raka płuc.
  6. Wykazano antyhiperglikemiczne działanie wyciągu z pestek dyni i pozytywny efekt terapeutyczny w cukrzycy typu 2

Jaką dynię wybrać?

UWAGA! 💡 Wybieraj zawsze najbardziej dojrzałe i pomarańczowe dynie, bo to one zawierają najwięcej witaminy B1, PP i karotenu.

Dynia w Halloween

Czy wiesz, że? 💡

Tradycyjne lampiony z dyni pierwotnie wykonywano z z brukwi, buraków, rzepy i ziemniaków. Dopiero Irlandzcy imigranci, którzy zapoczątkowali tradycje Halloween w Ameryce wprowadzili zwyczaj rzeźbienia w dyni. Jack-o’-lantern (lampion z dyni) ma symbolizować błędne ogniki uważane za dusze zmarłych.

Dynia

To co cukierek czy psikus?  😆 😳

Literatura

Zdrojewicz Z., “Dynia – zdrowa, ale zapomniana”., Med Rodz 2016; 19(2): 70-74

Oceń artykuł
% [Razem: 0 Śr: 0]

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nowość ! Diety Online.Sprawdź
+