Czekoladowe ciasto z buraka

Ciasta warzywne przeżywają szczyt popularności. Było już ciasto z fasoli, marchewki i dyni, dlatego teraz czas na buraka. Warzywo to występuje najczęściej na naszych stołach w postaci zupy lub dodatku do mięsa, jednak to nie jedyne jego możliwe zastosowania. Ciasto buraczane świetnie nadaje się na deser, ponieważ jest wilgotne, mocno czekoladowe i rozpływa się w ustach.

Wydruk przepisu
Czekoladowe ciasto z buraka
Czekoladowe ciasto z buraka
Dania Deser
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 40 minut
Porcje
Składniki
Dania Deser
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 40 minut
Porcje
Składniki
Czekoladowe ciasto z buraka
Sposób przygotowania
  1. Buraka umyć, następnie gotować w wodzie około 45 minut aż do miękkości. Gotowego buraka zblendować do konsystencji puree.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
  3. Mokre składniki mleko, olej, czekoladę, powidła, buraka, ocet połącz razem w jednej misce. Wymieszaj.
    ciasto z buraka przygotowywanie
  4. Połącz suche składniki w kolejnej misce.
    ciasto z buraka przygotowywanie
  5. Przelej mokre składniki do suchych i mieszaj łyżką aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
    ciasto z buraka przygotowywanie
  6. Gotową masę wlej do keksówki o wymiarach około 34 x 22 cm.
    ciasto z buraka przygotowywanie
  7. Piecz w 180 stopniach przez 40 minut.
Oceń artykuł
% [Razem: 1 Śr: 5]

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nowość ! Diety Online.Sprawdź
+